Les artistes convidades (març-juny 2014)

ROSA FABREGAT

El dimarts 8 d’abril, Rosa Fabregat ens va visitar a la Llar de Democràcia. Ens va regalar una sessió deliciosa en què ens va llegir poemes i li vam preguntar tot el que vam voler sobre la creació literària. Els poemes són escultures; les novel·les, edificis. Les lletres i la ciència no són coses diferents: tot és saber, i el saber no té compartiments. Cal reivindicar la Seu Vella com a Patrimoni de la Humanitat. Moltes gràcies, Rosa! Quin plaer!

Democràcia

Rosa Fabregat (Cervera, La Segarra, 1933) és escriptora i farmacèutica. La seva activitat literària s’ha desenvolupat sobretot en el camp de la poesia i de la narrativa. Com a poeta comença a publicar després de rebre el premi Vila de Martorell del 1978 amb el llibre Estelles. Després de diversos llibres, aplega la seva obra poètica fins al 1994 a Ancorada en la boira. El 2012 es publica el segon volum d’obra reunida: La temptació del vol. Obra poètica II (1994-2011). El 2013 es fa una reedició revisada del primer volum: Ancorada en la boira. Obra poètica I (1953-1993).

Com a narradora, s’han de destacar dos vessants: l’escriptura de novel·les de ciència-ficció, amb Embrió humà ultracongelat núm. F-77 (1984) com a principal referent; i la seva actitud contrària als convencionalismes, que l’impulsa a escriure sobre temes polèmics, per exemple a La capellana (1988), on qüestiona la masculinitat del sacerdoci.

Fabregat col·labora en diverses publicacions periòdiques i és membre de la Societat Catalana de Ciència-Ficció. També, la seva professió de farmacèutica l’ha portat a publicar assaigs i articles sobre aquest tema. La seva obra literària ha estat traduïda a llengües com ara l’alemany o l’anglès.

ANNA ROIG

1399738837743

La cantant i compositora Anna Roig ens va visitar a la Llar de Bonaire el dia 8 de maig. Ens va regalar una sessió especialíssima en què ens va fer endinsar en el món de la cançó i la poesia musicada. Fins i tot vam crear un poema entre tots i l’Anna el va musicar, a partir de les nostres apreciacions. Una delícia. Vet aquí dos comentaris d’alumnes:

Per a mi ha estat una experiència meravellosa, el mateix que quan tu [la professora] recites les poesies. En una classe que dura dues hores, compondre una cançó i cantar-la em sembla molt admirable. Per mi això és ser una gran cantautora, una persona molt creativa.
També fascina el fet de combinar cançons en català i en francès i teatralitzar-les amb tanta expressivitat.
En un concert ha de ser com el llibre que tu has escrit, tot un triomf.

Antoni Vidal

Té uns ulls com a plats de grans i d’atzurs de mar perduts en mons llunyans.
Parlar amb ella és una alenada d’aire fresc, de tan propera que et fa sentir, i sense saber-ho fa d’estimar.
I té veu de rossinyol jugant amb una escala de set notes, en les qual s’asseus com i quan vol.
Va aconseguir que la música dansés al nostre voltant, omplint murs i cors tots a l’una, passant per cada nota i ballant amb ella, pura màgia!
L’Anna té aquella alegria que surt de l’ànima i encén foguerades de passió, et fa sentir allò que vol transmetre. A fe de món que ho va aconseguir!

La classe va ser molt amena i quasi curta… El seu tarannà ho va fer possible.
Vaig aprendre alguna cosa? Sí, segur.
Per aquest motiu, només em queda donar-li les gràcies.
Gràcies per donar-te sense condicions, Anna, i per ser com ets.

I és clar, només em queda donar-te a tu les gràcies, Laia, per aquestes pinzellades que de tant en tant ens duus a les nostres vides, pinzellades de colors de sol!
I a tu també, gràcies pel teu esforç, per fer-nos la vida bonica.

Maria Teresa Martínez Sentís

 

ROSA FABREGAT

Screen shot 2014-06-13 at 10.25.54

El dijous 15 de maig, Rosa Fabregat ens va tornar a visitar a la Llar de Democràcia. Podeu llegir aquí la crònica que n’ha escrit un alumne.

 

MIREIA CHALAMANCH

El dimecres 28 de maig va ser el torn de l’actriu Mireia Chalamanch, amb qui vam viure l’experiència de dir poemes en veu alta, prenent consciència del cos, el so i l’estar.

Llicenciada en art dramàtic, Chalamanch ha dirigit i actuat en teatre d’autor, ha produït creacions pròpies i ha creat peces amb contingut científic i de caràcter literari. Realitza projectes d’art i participació i acompanya processos creatius i de comunicació. El seu recorregut artístic es caracteritza per una recerca poètica del cos i la paraula que s’ha anat expressant en diversos àmbits.

DSC_0004BN

Vet aquí el comentari d’una alumna:

L’altre dia, concretament dimecres a la tarda, vam tenir la sort de compartir una estona molt agradable amb gent meravellosa. Teníem una convidada. Va resultar ser una noia enganxada a una rialla contagiosa.

Amb el seu bon fer va saber convertir-nos en rapsodes per uns moments i fer fugir la por i el neguit. Gràcies a la Mireia i a la Laia, que ha fet possible aquesta trobada tan bonica.

Gràcies a tots els companys també.

Montse Solsona

 

MERITXELL NUS

El dimecres 11 de juny ens va visitar la poeta Meritxell Nus. Em sembla que totes les persones que vam reunir-nos en aquella sala de la llar del Pilar ens vam sentir afortunats. La Meritxell inclosa, és clar.

DSC_0475

La Meritxell és llicenciada en Filologia Catalana (UdL). Actualment es dedica a la docència en l’ensenyament secundari i combina aquesta tasca amb l’escriptura de poesia i narració. Enguany ha publicat Fenòmens (Curbet Edicions), llibre guanyador del premi Vila de Martorell 2013.

IMG_20140611_183624

La Meritxell Nus, encantadora com tots els personatges que ens has dut. La seva poesia planera i propera em va arribar al cor. Em va encantar el poema a les “princeses” perquè en ell hi vaig veure les meves àvies pageses. Era tan autèntic!

Montse Solsona

Quina sensibilitat, la de la Meritxell. Tan jove i tan madura alhora. Em va encantar la senzillesa d’aquesta noia, el seu aspecte fràgil i la seva riquesa interior. Sou privilegiats els i les que podeu i sabeu expressar-vos mitjançant l’escriptura d’aquesta manera i que heu trobat l’entorn adequat per a fer-ho. Pertànyer a una generació com la vostra i destacar de la manera que ho feu, en un món materialista i poc preparat per entendre les coses amb la sensibilitat amb què vosaltres les enteneu, és preciós. Des de la perspectiva de la meva edat, recordant quan jo era com vosaltres i pensant que podríeu ser filles meves, estic molt contenta d’haver-nos conegut i recordaré per molt de temps l’activitat que hem compartit i tot el que he après amb vosaltres. Heu tingut un tracte exquisit amb tots nosaltres i ens heu fet perdre la por a fer el ridícul, valorant tothom i fent-nos sentir la mar de còmodes.

Rebeu totes dues, Laia i Meritxell, una forta abraçada.

Anna Maria Arroyos

Anuncis

6 thoughts on “Les artistes convidades (març-juny 2014)

  1. Debo confesar que el curso para mi ha sido un verdadero regalo. La Laia, cercana,cálida e intuitiva, ha coseguido de manera magistral, que revivierra momentos decisivos de mi pasado con verdadera alegría.En la Llar Bonaire,no he faltado a ninguna clase, pues siempre resultaba un verdadero placer. Desearía que esta experiencia tuviera continuidad en próximas ediciones. Paco.

  2. He descobert una faceta meva que no coneixia . Penso que aquedts tallers ens fan molt bésobre tot a la gent de certa edat. Tambe he de dir que la profesora Laia ens estimula molt. Espero que puguir continuar amb la seva labor l’any que be amb la mateixa alegria i amabilitat. Aquest es el nostre desig,

  3. Ha estat un veritable luxe aquest taller d´escriptura amb la Laia Noguera com a professora. La seva sensibilitat i el seu “savoir faire”, ens ha fet perdre la por a expresar-nos tanmateix amb prosa com amb vers. Ens ha ensenyat a escriure, llegir i interpretar els textos.Ens ha atançat, portant-los a l´àula, a veritables mestres de la poesia i la creació musical. Fora molt interesant continuar tenint la Laia com a professora d´aquesta activitat
    on tantes coses hem après.Gràcies Laia per aquests mesos, per la teva dedicació i per tot el que hem après. Anna Maria.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s